Veel gestelde vragen

Een onduidelijkheid over de reglementen kan vragen met zich meebrengen. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan kunt u contact met ons op nemen via het contactformulier.

Klik op de vraag om het antwoord te zien.

1. Wat is een Taxikeurmerk?

Het taxikeurmerk, oftewel het TX-Keur, is een erkend kwaliteitssysteem. Het eisenpakket voor het TX-Keur waaraan een taxiondernemer moet voldoen, richt zich op veiligheidsaspecten, betrouwbaarheid en kundigheid. Dit betekent concreet dat taxichauffeurs zich servicegericht opstellen, stratenkennis hebben, geen korte ritten weigeren en dat vooraf bekend is voor de consument voor welk tarief hij of zij vervoerd wordt. Ook is bij straattaxivervoer de taxiondernemer verplicht een geldige tariefkaart te plaatsen, die goed leesbaar is aan de binnenkant en aan de buitenkant vanaf een afstand van drie meter.

2. Hoe kan ik het TX-Keur herkennen?

Een taxi met een TX-Keur herkent u aan de blauwe sticker(s) met daarop het TX-Keurlogo. De verplichte sticker bevindt zich rechtsonder op de voorruit. Iedere taxi van TX-Keur is verplicht deze sticker te voeren. De overige stickers zijn niet verplicht, maar als deze zijn geplaatst kunt u ze vinden op achterruit en op de zijkanten van de taxi.

3. Waarom en door wie is het TX-Keur in het leven geroepen?

In 2004 is het TX-Keur opgezet. Initiatiefnemer hiervan is KNV Taxi. Na het vrijgeven van de taximarkt zijn veel nieuwe bedrijven toegetreden. Niet al deze taxiondernemingen kunnen zich op kwalitatief gebied meten met de gerenommeerde taxiondernemingen. Het resultaat is dat zowel de opdrachtgever als consument moeilijk het onderscheid kan zien tussen een kwaliteitstaxi en een taxi waarbij kwaliteit niet voorop staat. Het TX-Keur biedt de mogelijkheid voor de consument deze keuze te maken.

4. Wat is het belang van het TX-Keur?

Consumenten en opdrachtgevers moeten de zekerheid hebben dat reizigers op een veilige, verantwoorde en comfortabele manier vervoerd worden. Dat is het uitgangspunt van het huidige beleid. TX-Keurtaxi's bieden de mogelijkheid om te kiezen voor kwaliteit.

5. Wie is de Stichting TX-Keur?

Stichting TX-Keur (STX) is eind 2005 opgericht als onafhankelijke stichting om het TX-Keur verder in Nederland in te voeren. De Stichting bestaat uit een bestuur en een bureau voor de dagelijkse werkzaamheden. Het Centraal College van Deskundigen (CCvD) is verantwoordelijk voor de inhoud van de reglementen.

6. Wat doet Stichting TX-Keur?

Stichting TX-Keur heeft een beherende, controlerende, organiserende, sanctionerende en informerende rol met betrekking tot het TX-Keurmerk. De Stichting verleent het TX-Keurmerk en indien noodzakelijk trekt zij ook keurmerken in. Daarnaast zet de Stichting  zich in voor naamsbekendheid en promotie van TX-Keur bij ondernemers, opdrachtgevers en de consument.

7. Kan ik dispensatie aanvragen voor de leeftijd van voertuigen?

Ja, dit is mogelijk. De maximale leeftijd van een taxi is 10 jaar. Voor voertuigen die ouder zijn dan 10- en jonger dan 12 jaar is het mogelijk om dispensatie aan te vragen. U kunt dit aanvragen via info@TX-Keur.nl. De voorwaarden staan vermeld in het reglement. (Bijlage 1 art 1.1B)