Coronacrisis: update sectorprotocollen

Vanaf 1 december 2020 is de nieuwe corona wet van kracht geworden, met daarbij een aantal tijdelijke regelingen. Eén van die regelingen bevat ook maatregelen die gelden voor zorgvervoer en taxi.

Omdat de regeling nu definitief is, is er gekeken naar de effecten op de verschillende sectorprotocollen. De sectorprotocollen zijn, aansluitend op de coronawet, op twee punten aangepast: Die aanpassingen zijn:

  • Ook als in een voertuig 1,5 meter in acht is te nemen is het uitgangspunt dat er een mondkapje wordt gedragen (de chauffeur een chirurgische en de reiziger een niet-medische).
  • Ook voor personen die één huishouden vormen is het uitgangspunt dat zij een niet medisch mondkapje dragen.

Wat verder geldt is dat personen, die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd van de verplichting om een mondkapje te dragen. Wij kenden deze uitzondering al in het protocol zorgvervoer vanaf 18 jaar en ouder voor de dagbesteding. Deze uitzondering staat er nog steeds in.

Daarnaast kenden we in het document Veelgestelde vragen al een Q&A over of iemand die geen mondkapje kon dragen dan niet mee kan in het vervoer, het antwoord daarop is dat het protocol dat niet zegt, maar dat partijen hierover in gesprek gaan om tot een maatwerkoplossing te komen. Dat blijft ook zo gelet op de uitzondering in de regeling, die per 1 december van kracht is, voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen.

Voor wat betreft het leerlingenprotocol blijft gelden dat de chauffeur een niet chirurgisch mondkapje draagt en dat de leerlingen geen niet medisch mondkapje hoeven te dragen.

De geldende sectorprotocollen zijn:

  • Protocol-zorgvervoer vanaf 18 jaar en ouder
  • Protocol zorgvervoer kinderen en jongeren (tm 17 jaar)
  • Protocol voor consumententaxi en zakelijk vervoer
  • Protocol taxivervoer Engels
  • Protocol voor noodzakelijk vervoer van COVID19-patienten en personen met klachten passend bij COVID19

De aangepaste versies van de sectorprotocollen, stroomschema en het nieuwe document Veelgestelde vragen kunt u hier vinden.

Laatste nieuws in je inbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je nog vragen?