Doek valt voor Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer

31 oktober 2022 | Op 1 januari 2023 houdt het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer op te bestaan. Als u in uw bedrijfscommunicatie verwijst naar www.taxiklacht.nl of het bijbehorende telefoonnummer (0900-2021881), adviseren wij u om deze tijdig te verwijderen.

De huidige beheerders van het meldpunt, Koninklijk Nederlands Vervoer en TX-Keur, zetten deze stap omdat het doel van het klachtenloket na twintig jaar bereikt is. Ook is de wettelijke verplichting om ernaar te verwijzen inmiddels vervallen. Het klachtenloket was altijd al bedoeld als extra vangnet. De wet schrijft immers voor dat klachtenafhandeling in eerste instantie thuis hoort bij de vervoerder.

Als het reizigers en vervoerder niet lukt om een conflict onderling op te lossen, kan de reiziger – ook vanaf 1 januari 2023 – naar de geschillencommissie stappen. De Geschillencommissie Zorg- en Taxi blijft wèl bestaan.

Verwijst uw bedrijf naar Taxiklacht?

Een verwijzing naar het Landelijke Klachtenmeldpunt was tot 2019 wettelijk verplicht. Op veel printbonnen, tariefkaarten, verkeersborden of bedrijfswebsites wordt er daarom nog steeds naar verwezen. We adviseren u om zorgvuldig na te gaan of dat binnen uw organisatie het geval is. In dat geval kunt u de verwijzing verwijderen. Sinds 2019 moeten vervoerders, omwille van correcte klachtenafhandeling, hun eigen naam, vestigingsplaats en telefoonnummer duidelijk kenbaar maken aan consumenten.

Het landelijke meldpunt voor klachten over taxivervoer werd opgericht na de invoering van de Wet Personenvervoer, om de kwaliteit van de inmiddels gedereguleerde sector te waarborgen. Dat gebeurde mede op verzoek van de Tweede Kamer. Het meldpunt werd in eerste instantie ondergebracht bij de toenmalige Inspectie Verkeer en Waterstaat (2003). In 2010 werden de werkzaamheden van het meldpunt overgenomen door branchevereniging KNV en reizigersorganisatie Rover. Vanaf 2019 wordt het klachtenmeldpunt beheerd door stichting TX-Keur.

 

Laatste nieuws in je inbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je nog vragen?