Rob Glandorf geeft de basisopleiding tot TX taxileraar: ‘Ze gaan allemaal naar huis met een hele sterke lesopzet’

21 december 2022 | Het doel van de basisopleiding tot TX Taxileraar is volgens opleider Rob Glandorf (CED Groep) helder: de aankomende opleiders houvast geven. ‘Je gaat van denken dat je aanpak klopt, naar zeker wéten dat je aanpak klopt’.

Eind 2022 was de eerste keer dat Rob Glandorf (45) voor een klas met cursisten stond die de vierdaagse opleiding volgde om TX taxileraar te worden. En dat is Rob Glandorf, die vooral onderwijsdocenten opleidt, goed bevallen. Het genoegen bleek meer dan wederzijds. De cursisten gaven de opleiding, op een schaal van 1 tot 5, een gemiddelde waardering van 4,8. ‘Genoten van de opleiding. Veel nieuwe ideeën opgepikt. Een prettige sfeer en benadering. Had geen idee wat ik kon verwachten, maar het was super’, zijn slechts een paar van de positieve beoordelingen.

Rob: “Onder de vijftien cursisten waren er genoeg die nog geen ervaring hadden met voor de klas staan en dat best spannend vonden. Wat me zo trof: de betrokkenheid was echt enorm”.

Wat heb je ze allemaal geleerd?
“Ik leer ze haakjes creëren die hun cursisten helpen om de lesstof beter vast te houden. Dat doe ik vanuit de ‘breinleer’. Het gaat er allemaal om dat de informatie in het lange termijn geheugen terecht komt. Vaak zijn we alleen maar bezig met de korte termijn. En dat ben je, zeker als volwassene, betrekkelijk snel kwijt. Met die lesmethoden en technieken gaan we aan de slag. Maar verder is de opleiding vooral praktisch. De cursisten nemen namelijk ieder hun eigen lesopzet mee. We scherpen die iedere cursusdag verder aan. Uiteindelijk presenteren ze het resultaat aan elkaar. Ze gaan zo allemaal naar huis met een hele sterke lesopzet, geheel op maat.”

Hoe vond je het om voor een groep taximensen te staan?
“De meeste cursisten die ik zie hebben al wat onderwijservaring omdat ze zelf in die wereld zitten. Ook lag de leeftijd van deze groep deelnemers iets hoger. Maar aan het einde van de eerste trainingsdag wist ik al dat het een superfijne groep was om mee te werken. Ze staan ‘aan’, willen meer weten en staan open voor alle informatie. Ik zag dat het moeten presenteren best wat spanning met zich mee bracht. Verreweg het mooiste was om te zien hoe enorm goed ze dat uiteindelijk toch doen. De betrokkenheid was er gewoon. En het belangrijkste: ze slaagden erin om de kennis uit de cursus goed te verwerken in hun verhaal. Dan is mijn missie geslaagd.”

 

Iedere chauffeur die voor een TX Keurbedrijf rijdt moet opleidingen en trainingen volgen. Die worden gegeven door speciale TX taxileraren. Maar lesgeven is een vak apart. De TX taxileraren volgen daarom zelf eerst een ‘lerarenopleiding’. Tijdens deze ‘basisopleiding TX Taxileraar’ leren ze technieken en vaardigheden aan die hen helpen om goed les te geven.

Laatste nieuws in je inbox?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je nog vragen?