Onaangekondigde controles

Waarom onaangekondigde controles

Om aan de Keurmerkhouders, de chauffeurs en hun klanten te laten zien dat TX-Keur gecertificeerde bedrijven de kwaliteit het hele jaar door blijven vasthouden en waarborgen laat de Stichting Taxikeur ook onaangekondigde controles uitvoeren.

De onafhankelijke organisatie TÜV controleert onaangekondigd of de taxionderneming doorlopend voldoet aan de eisen van het TX-Keur.

De onaangekondigde controles: waar en wat

  1. Op openbare plaatsen zoals taxistandplaatsen of bij instellingen zoals scholen en ziekenhuizen worden steekproeven gehouden.
  2. Door zogenoemde “eindpuntcontroles” wordt de kwaliteit, klantvriendelijkheid en het gedrag van de chauffeur zelf bekeken.
  3. Onaangekondigde bedrijfscontroles. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnen op de bedrijfslocatie moet de kwaliteit doorlopend aantoonbaar zijn en vastgehouden worden.
  4. Ook TX-Opleidingen worden onaangekondigd gecontroleerd en beoordeeld op kwaliteit Het TX-Keur moet tenslotte vanaf de bron in orde zijn.

Zo wordt een taxionderneming beoordeeld (AQL-methodiek)

TX-Keur maakt gebruik van de AQL-methodiek. Bij de AQL-methodiek worden de geconstateerde afwijkingen gekoppeld aan de grootte van het bedrijf en de omvang van de steekproef. Doordat de manier van berekenen rekening houdt met de grootte van de onderneming, worden bedrijven evenwichtig en eerlijk beoordeeld. Of ze nu groot zijn of klein.

In de matrix kunt u de steekproef terugvinden die hoort bij de omvang van uw bedrijf. Daarnaast vindt u in de geel gekleurde tabellen per foutsoort de bijbehorende grenzen. De geconstateerde afwijkingen zijn ingedeeld in Fout, Hoofdfout en Kritische fout.

Acties bij onregelmatigheden

De onaangekondigde controles kunnen bij constatering van onregelmatigheden leiden tot een waarschuwing of onmiddellijke intrekking van het TX-Keur. Dit is afhankelijk van het soort bedrijf, de ernst van de overtreding en het soort overtreding. Zie ook de matrix.

Laatste nieuws in je inbox?

Heb je nog vragen?