16-06-2021 | Afgelopen vrijdag meldde het RIVM dat versoepelingen in het zorgvervoer mogelijk zijn. Deze versoepelingen volgden op de brief die vakbonden FNV en CNV en ondernemersvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi eerder aan het OMT schreven. In hun brief gaven de sociale partners aan dat de toegankelijkheid van het zorgvervoer in gedrang kwam door de beperking van het aantal zitplaatsen in de voertuigen. Sociale partners zijn blij met de reactie van het OMT en met de direct ingegane versoepelingen. Doordat de capaciteit omhoog gaat, blijft het zorgvervoer voorlopig toegankelijk voor al haar gebruikers.
De sociale partners hebben de wijzigingen direct doorgevoerd in de sectorprotocollen, die vandaag zijn gepubliceerd. De belangrijkste wijziging in het sectorprotocol zorgvervoer (vanaf 18 jaar en ouder) is dat de bezetting in een voertuig uitgebreid kan worden. Per bank of rij stoelen mogen twee passagiers plaatsnemen, met een lege plek tussen hen in. Voorheen gold er een maximum van één persoon per bank of rij stoelen. Uitgangspunt daarbij is dat de plaats naast de chauffeur niet ingenomen mag worden en dat de chauffeur en de reizigers een medisch mondneusmasker dragen.
Het nieuwe RIVM-advies geeft verder aan dat wanneer iedereen de gelegenheid heeft gehad om zich volledig te laten vaccineren (of op het moment dat de infectiedruk laag is), de richtlijnen gelijkgesteld kunnen worden aan het openbaar vervoer. Het is echter nog niet mogelijk om hiervoor een exacte datum te geven.
De sociale partners juichen het toe dat de capaciteit van het zorgvervoer weer groter wordt. De noodzaak daartoe was namelijk groot. Doordat de maatschappij zich steeds verder opende, steeg ook de vraag naar zorgvervoer weer. Door de beperkingen in het protocol kon er niet meer aan de vraag voldaan worden. Dat was een onwenselijke situatie vanwege het maatschappelijk belang van het zorgvervoer. Het zorgvervoer is immers een belangrijke schakel in de zorgketen, bijvoorbeeld voor vervoer naar behandelingen in het ziekenhuis. Verdere versoepelingen blijven op termijn echter nodig om aan de verder stijgende vraag tegemoet te kunnen blijven komen. Voorkomen moet worden dat op enig moment alsnog de toegankelijkheid van het zorgvervoer in de knel komt.