Zó gebruikt u de BCT

01-07-2022 | Het juist bedienen van de Boordcomputer Taxi (BCT) is een belangrijk onderdeel van uw werk als taxichauffeur. In de praktijk blijkt echter dat het in sommige gevallen verkeerd gaat en dat kan zorgen voor hoge boetes. Daarom geven we u graag tips en advies!

Over de chauffeurskaart

  • Log altijd in met uw eigen, geldige chauffeurskaart. Rij nooit op een chauffeurskaart van iemand anders. De kaart is namelijk gekoppeld aan uw burgerservicenummer en daarmee ook aan úw arbeids- en rusttijden. Inloggen met de chauffeurskaart van iemand anders is zelfs strafbaar! 
  •  Zorg dat u altijd uw geldige chauffeurskaart bij u heeft. Inloggen met uw BSN, wanneer u in het bezit bent van een geldige chauffeurskaart, is bij wet verboden. Inloggen met een BSN is wel toegestaan als er bij KIWA melding is gedaan van vermissing of diefstal van uw chauffeurskaart. U dient bij een controle een bevestiging van vermissing of diefstal van KIWA te tonen.
  • Is uw chauffeurskaart kapot, gestolen of kwijt? Laat dit binnen 4 werkdagen aan KIWA weten en vraag een nieuwe kaart aan. Totdat u een nieuwe kaart heeft, is inloggen met uw BSN toegestaan. Uw arbeids- en rusttijden houdt u handmatig bij.

Over de BCT

  • Zorg dat de BCT altijd in de juiste stand staat. In de praktijk gaat het schakelen tussen ‘beladen’ en ‘onbeladen’ het meest fout. Uw BCT mag, wanneer u passagiers vervoert, nooit op ‘onbeladen rit’ staan. Tijdens een controle wordt er onder andere gekeken of uw BCT niet op ‘onbeladen rit’ staat, terwijl u passagiers vervoert. Ook dit is namelijk bij wet verboden.
  • Registreer pauzes op de juiste manier. Pauzes die in de BCT worden gezet moeten altijd minimaal 15 minuten duren. Iedere pauze wordt geregistreerd, maar pas vanaf 15 minuten telt dit ook daadwerkelijk als pauze. Breekt u de pauze af na 14 minuten en 58 seconden? Dan wordt deze pauze wel geregistreerd, maar voldoet dit niet aan de wettelijke eisen. Daarmee bent u dus in overtreding.
  • Check altijd of er extra ritinformatie in de BCT staat. Afhankelijk van het type BCT is daarin aanvullende informatie over een rit te vinden, zoals of een passagier slecht ter been is, of specifieke aanwijzingen over een locatie. Benut deze optie van de BCT om vertraging of slechte dienstverlening te voorkomen.

Over de administratie

  • Maak tenminste iedere 5 weken een download van de gegevens op uw chauffeurskaart naar een BCT van het bedrijf waarvoor u werkt. Wanneer u met verschillende voertuigen rijdt bijvoorbeeld, is de chauffeurskaart dan het centrale punt waar alle gegevens te vinden zijn.
  • Ieder bedrijf is verplicht iedere 3 maanden de gegevens uit de BCT te downloaden. Dit gebeurt met een ondernemerskaart. Dit kan in sommige gevallen ‘door de lucht’ of door gebruik te maken van een USB-stick. De bewaarplicht voor de Inspectie Leefomgeving en Transport is 2 jaar, maar voor de belastingdienst 7 jaar.

Laatste nieuws in je inbox?

Heb je nog vragen?